Kawa jej podstawowe właściwości i zalety

Kawa to napój niezmiernie popularny na terenie Europy. Piją ją prawie wszyscy, choć w różnym wydaniu. Bez względu na to, w jakim miejscu się znajdziemy, to właśnie kawa zaraz obok wody jest najłatwiej dostępnym napojem. Wielu z nas ma z kawą związane określone nawyki. Pijemy ją o określonych godzinach, w lubianych przez nas filiżankach lub kubkach. Robimy to w celu zminimalizowania stresu, poprawy samopoczucia i stymulacji naszego mózgu do działania. Jakie są zdrowotne właściwości tego napoju? Czy faktycznie kawa ziarnista jest tak zdrowa?

Poranek z kawą

Kawa najchętniej jest przez nas pita o poranku i w południe. Łączy się to oczywiście z naszym trybem dnia – większość wstaje rankiem do pracy i pije kawę po to, aby zwiększyć swoją efektywność. Co ciekawe, naukowcy udowodnili, że już sam zapach kawy kojarzy się nam z pozytywnymi emocjami, co więcej działa też na nas odprężająco. Warto również wspomnieć o tym, że kawa to napój, który polecany jest szczególnie osobom regularnie uprawiającym aktywność fizyczną. Dlaczego? Przede wszystkim dlatego, że przyśpiesza metabolizm i pobudza nasz organizm, dodając mu zastrzyku energii.

Zdrowie a kawa

Poza pozytywnym wpływem na nasze samopoczucie kawa może pochwalić się wieloma zdrowotnymi właściwościami. Pijąc regularnie ten napój, jesteśmy w stanie zmniejszyć ryzyko zachorowania na cukrzycę, chorobę Parkinsona, a nawet liczne nowotwory. Wiele się też mówi o tym, że kawa w wielu przypadkach działać może jako skuteczny afrodyzjak. W tym przypadku jednak istnieje wiele sprzecznych ze sobą teorii.

Prozdrowotne właściwości wynikające z picia kawy:

– regularne picie kawy obniża stres i polepsza samopoczucie,

– już sam zapach wywołuje w nas odprężenie,

– pobudza nasz mózg do działania i dodaje energii,

– według wielu badań kawa może działać jako afrodyzjak,

– niweluje ryzyko zachorowania na cukrzycę,

– polecana jest osobom dbającym o sylwetkę (przyśpiesza metabolizm),

– zmniejsza ryzyko zachorowania na chorobę Parkinsona.